fbpx

SEO – vad, varför och hur

SEO sökmotoroptimering

Artikelns innehåll

SEO, eller sökmotoroptimering

Vad är SEO?

SEO, eller sökmotoroptimering av en hemsida, går ut på att få hemsidan att bli så uppskattad som möjligt av sökmotorer som till exempel Google. Vi brukar säga att som med mycket annat är ett gediget förarbete oerhört viktigt för att slutresultatet skall bli bra, ett bra slutresultat är i det här fallet att hamna på första sidan bland sökresultaten på Google för sökorden som driver kunder och affärer till din hemsida och företag. Kort och gott, man vill skapa tillväxt, ökad orderingång och omsättning eller få ut sitt budskap genom att synas digitalt på internet.

Varför SEO?

Vi vill förklara varför med ett exempel från verkligheten:

Ponera att du skall åka ut med båten en kanonfin sommardag, du lastar packningen och startar Pentan. När det är dags att kasta loss i hamnen på Orust hör du ett slirande ljud från motorrummet och öppnar för att ta en kik. Där och då vill man inte ha en trasig rem, ”sjön suger” så att säga. Självklart har du ingen rem i reserv samtidigt som du är vettig och vill ha riktiga grejer, med andra ord vill du ha originalreservdelar från Volvo Penta. Så för att åtgärda detta behöver du ha tag på någon som har en ny rem.

Idag skulle vi säga att de allra flesta i ett sånt här läge tar upp sin telefon, öppnar webbläsaren och googlar förslagsvis ”Volvo Penta Orust”. Om du så gör kommer det första varvet som presenteras vara våran kund Martinssons Varv på Orust.

Just därför vill du synas högst upp på Google. För att vara det första alternativet som kommer upp för potentiella kunder.

Hur fungerar det?

Det finns en mängd olika tekniker och verktyg för att sökmotoroptimera en hemsida. Sökmotorerna ”crawlar” och indexerar hemsidor, det vill säga går igenom innehållet på hemsidan. Algoritmer bestämmer vilka hemsidor som är bra och därmed uppskattas av Google, dessa sidor premieras då genom att få bra platser bland sökträffarna i det organiska flödet.

För att nämna några saker som Googles algoritmer uppskattar så är mycket och välskriven text, god användbarhet på hemsidan (till exempel mobilanpassning av hemsidan) och bra bilder med så kallade alt texter viktiga.

Samtidigt kan Google ”straffa” en hemsida, om till exempel din text är ”stulen” rakt av från en annan hemsida kan detta uppmärksammas vid indexering, då får hemsidan en sämre placering. Har du inte heller anpassat din hemsida så att den är användarvänlig i olika typer av enheter (mobil, dator, läsplatta) så är också detta något som kan få din hemsida att trilla ner bland sökresultaten.

Viktigt att notera är också att dessa algoritmer förändras, det som fungerar idag kanske inte alls fungerar om fem år.

Exempel:

Om man tar vår bransch så vill vi givetvis ranka bra på Google på ord och fraser som exempelvis:

Webbyrå Göteborg

Digital marknadsföringsbyrå

SEO byrå

Sökmotoroptimering av hemsida

Eftersom vår bransch är full av proffs på de här områdena är konkurrensen oerhört tuff och det finns många som håller på med samma sak som oss. Vi måste alltså jobba riktigt hårt för att lyckas med vår karriär på Google och detta sker kontinuerligt. I vissa andra branscher är konkurrensen givetvis inte alls lika hård, här kan du med hyfsat enkla medel och en mindre budget nå fina resultat. Läs gärna om detta i vår nästa artikel, där vi visar hur vi fick Martinssons Varv att hamna på förstasidan på Google.

Det här är också något som tar tid, att klättra bland sökresultaten och hamna på första sidan är inget som sker över en natt, framförallt inte när konkurrensen är hård. Vi brukar säga att det tar cirka 4-6 månader innan en hemsida är helt indexerad. Om man snabbt vill få sin hemsida att synas innan det brukar vi föreslå att man kan använda sig av Google Ads under de första månaderna för att direkt hamna på första sidan, i en sponsrad länk ovanför de organiska sökträffarna. Vi kommer återkomma till just detta i en senare artikel.

Tack för att du läst, vi hoppas det var en givande lässtund. Du är varmt välkommen att höra av dig om du vill ha hjälp med din SEO redan idag!

Dela artikel
— Ytterligare läsning
Affiliating

Förutom att bygga hemsidor och arbeta med SEO för våra kunder gillar vi att driva andra projekt. Eftersom vi älskar SEO ligger naturligt affiliate marketing

hemsida till hotell
Hemsida
Hemsida till hotell

Driver du ett hotell/pensionat/vandrarhem eller skall du snart öppna nytt? Är du i behov av en ny hemsida till Blå Webbyrå letar efter en verksamhet

Kontakt
Behöver ni hjälp med SEO, SEM,
ny hemsida eller att bygga en e-handel?
Dra iväg ett mail så hör vi av oss
så fort vi kan!
Tel. 031 - 65 22 22
Email: hej@blawebbyra.se
Göteborgsvägen 89, Mölndal

Är det något du undrar över?
Tveka inte på att höra av dig till oss, vi tar gärna en kaffe tillsammans med er och diskuterar tankar och idéer kring hur ni skall synas.

Är det något du undrar över?
Tveka inte på att höra av dig till oss, vi tar gärna en kaffe tillsammans med er och diskuterar tankar och idéer kring hur ni skall synas.

Är det något du undrar över?
Tveka inte på att höra av dig till oss, vi tar gärna en kaffe tillsammans med er och diskuterar tankar och idéer kring hur ni skall synas.

Är det något du undrar över?
Tveka inte på att höra av dig till oss, vi tar gärna en kaffe tillsammans med er och diskuterar tankar och idéer kring hur ni skall synas...
Eller kanske över en golfrunda?